UV lampen en filters

Bij fluorescerende mineralen heb je een UV lamp nodig om ze te laten fluoresceren. De meest toegepaste in het (nabije) verleden zijn TL-buizen. Tegenwoordig zijn UVA lampen al volledig overgeschakeld naar LED-types. UVB leds en UVC leds zijn sinds eind 2021 enorm in opmars en Colorgems gebruikt deze LEDs in haar eigen zaklamp lijn.


Het UV-licht dat we gebruiken bij fluorescerende mineralen is in 3 gebieden ingedeeld: UV-A , UV-B en UV-C (er bestaat ook nog extreem UV maar dat passen we niet toe op mineralen).


UV-A licht hebben we op aarde in overvloed van de zon. Het wordt niet tot nauwelijks tegengehouden door de atmosfeer en gaat probleemloos door glas.

 

UV-B licht hebben we ook op aarde, maar het grootste deel daarvan wordt tegengehouden door de atmosfeer en het gaat niet tot nauwelijks door glas


UV-C komt niet door de atmosfeer heen en bereikt het aardoppervlak niet.


UV-licht is slechts voor een klein deel waarneembaar voor ons oog. Dit deel zit in het UV-A gebied, tot ongeveer 380nm (nanometer). Daaronder is UV-licht onzichtbaar voor ons.


Bij het gebruik van UV-leds, maar ook bij UV-TL techniek, komt ook zichtbaar licht vrij. Om het fluorescentie effect zo duidelijk mogelijk te laten zijn is het gebruik van een speciaal filter daarbij noodzakelijk. Deze filters zien er voor onze ogen als zwarte ondoorzichtige glazen filters uit, maar ze zijn juist doorlatend voor UV licht. Op deze manier wordt het zichtbare licht van de LED (of TL-buis) geëlimineerd en wordt alleen het onzichtbare UV-licht doorgelaten