Hoe gevaarlijk is UV straling eigenlijk (2) ? We kennen natuurlijk allemaal UVA en UVB van de zon, maar UVC bestaat ook en klinkt gevaarlijker. UVB en UVC zijn beide gevaarlijker dan UVA. UVB zorgt ervoor dat we bruin worden, maar ook dat onze huid daardoor verbrand. Het dringt minder diep in de huid dan UVA, maar is wel schadelijker dan UVA. Deze straling kunnen we echter ook niet zonder, het maakt vitamine D aan in de huid. UVC dringt nog minder dieper door in de huid, maar kan aan de oppervlakte van de huid wel het DNA beschadigen en snel voor een verbrande huid zorgen. 

Bescherming tegen deze schadelijke vormen van UV licht is zeer aan te raden door bijvoorbeeld het dragen van een UV beschermende bril en ervoor te zorgen dat de lichtbundel niet op onze huid wordt geschenen. de maatregelen die we nemen voor bescherming tegen het uv-licht van de zon geldt ook voor het gebruik van de UVB en UVC zaklampen

 

Op aarde gaat de UV straling van de zon door de ozonlaag heen, afhankelijk van de golflengte. De langgolvige UVA straling gaat zonder enig belemmering door de atmosfeer heen en dringt tot diep in onze lederhuid door. Door de lange golven bezit UVA straling niet voldoende energie om schade toe te brengen aan de huid. Onderzoek toont echter wel aan dat langdurige blootstelling aan hoge dosis UVA staling van de zon wel tot veroudering/rimpels van de huid zorgen. 

 

De middengolf UVB straling dringt in mindere mate door de atmosfeer heen en kan doordringen tot onze opperhuid. In deze huidlaag kan het echter wel schade veroorzaken en in hoge dosis zelfs huidkanker veroorzaken. De UVB straling van de zon zorgt ervoor dat we bij langdurige blootstelling bruin worden. Voorafgaande aan dit proces zal de huid eerst rood worden (“verbranden”) waarnaar de huid maatregelen gaat nemen om zich te beschermen  en meer pigment gaat vormen en de huid bruiner wordt.

 

Kortgolvige UVC straling dringt niet door de ozonlaag heen, maar kan wel onze huid bereiken via kunstmatige UVC lichtbronnen. UVC komt echter slecht door ons huidoppervlak heen. Op plekken waar we een dikker huidoppervlak hebben (zoals onze handen) zal UVC ook geen noemenswaardig effect hebben. Op plekken waar we een dunnere huidlaag hebben (zoals ons gezicht) kan UVC straling er wel voor zorgen dat de huid rood wordt (zonnebrand). Gezien de hoge energie die de kortgolvige UVC straling bevat is er geen grote hoeveelheid nodig om dit te veroorzaken. Let dus altijd goed op bij het werken met UVC licht!

 

Onze ogen kunnen ook last hebben van UVB en UVC straling. De buitenste laag van ons oog kan geïrriteerd raken (zonnebrand) als deze straling er op valt (UVC gaat niet door ons oog heen, UVB wel). Dit kan pijnlijk aanvoelen als een brandend gevoel van zand in de ogen.

Dit effect kennen we ook als lasogen of sneeuwblindheid. Tijdens een lasproces op metaal komt er ook UVA/B/C straling vrij en indien men onbeschermd naar het lasproces kijkt kun je lasogen krijgen.

Dit effect is echter meestal kortdurend, maar wel zeer pijnlijk. Het gaat over het algemeen weer snel over zonder blijvende beschadiging. In gebieden met besneeuwde bergen en poolgebieden kun je door de uv straling van de zon dit effect ook krijgen. Het is in feite dezelfde aandoening.

 

Bescherming voor het gezicht, huid en de ogen wordt dus zeker aangeraden als men langere tijd blootgesteld word aan deze uv straling.

 

 

Colorgems heeft in het assortiment ook een veiligheidsbril die volledig is afgeschermd tegen álle UV straling. Dit zorgt naast volledige bescherming voor uw ogen ook voor een correcte weergave van de fluorescentie omdat al het paarskleurige UVA-licht in het bereik van 380nm tot 400nm ook wordt gefilterd evenals het onzichtbare UVB en UVC licht  (2).

 

 

 

 

 

 

2  Colorgems geeft geen medisch advies, de informatie kan onjuist of onvolledig zijn en dit artikel is geen vervanging voor een consultatie bij een arts.